Upplösning

När det kommer till upplösning är det nog många som blir lite förvirrade och inte riktigt vet hur de ska tänka runt detta ämne.

Det finns tre olika upplösningar som används vid digitala tryck och de är:

DPI, PPI och LPI

DPI betyder dots per inch (utskriftspunkter per tum). Det beskriver skrivarens upplösning

PPI betyder pixels per inch (pixlar per tum). Det är den digitala bildens upplösning. När man vill få bildens riktiga storlek använder man sig av PPI.

LPI betyder lines per inch (linjer resterpunkter per tum. Förenklat betyder det med vilken upplösning skrivaren splittrar upp bilden i ett rutnät för att då skapa rasterpunkter.

Det går lätt att djupdyka i detta ämne men jag kommer att förklara på ett enkelt sätt.

När en digital bild ska bli fysisk eller rättare sagt, skrivas ut på en skrivare är det primärt bildens upplösning i pixlar som är viktigast.

Antal pixlar skvallrar om i vilken storlek bilden maximalt kan skrivas ut i.
Du kan ta bildens antal pixlar och räkna med 100 pixlar per cm (100 x 2,54 cm (1 tum)). En bild som har en pixelupplösning på 3200 x 2100 kan alltså skrivas ut fysiskt 32×21 cm på ett papper om man vill uppnå 254 PPI.

Den optimala upplösningen vid utskrift är 300 PPI så ovan exempel kan leda till att bilden blir lite pixelerad eller lätt suddig. Om du arbetar i exempelvis Photoshop är det bra att du designar i 300 PPI för att slippa försämring av utskriftskvalitén.
När det kommer till DPI är det som sagt skrivarens upplösning och tittar du i specifikationen på skrivaren finner du den maximala upplösningen i DPI som skrivaren kan skriva ut i.

Självklart vill vi eftersträva så hög upplösning som är möjlig och därför är det viktigt att om man vill skriva ut klara och fina bilder är denna DPI upplösning mycket viktig.

Vad är då LPI?

Egentligen behöver vi inte djupdyka i denna upplösning då du troligtvis mest kommer att fokusera på PPI och kanske DPI men här kommer en förklaring.
En skrivare skriver ut i så kallade raster då den inte kan skriva ljusare eller mörkare toner av en färg. Man lurar alltså ögat att uppfatta det som halvtoner. Tätheten på dessa raster benämns LPI. Om du vill trycka en bild med hög kvalitets exempelvis Fine Art så vill du uppnås ca 150–170 LPI. Omvandlat behöver du då en skrivare som klarar av ca 2540 DPI vid en LPI på 150. Detta klarar självklart inte alla skrivare av så det kan vara viktigt att du kontrollerar att detta är möjligt om du ska skaffa en ny skrivare.

Ovan förklaring av upplösning är förenklad och vill du djupdyka i detta ämne så finns det mycket att finna om detta på webben. Där finns också beräkningsmodeller om du vill räkna ut dina optimala inställningar.