Icc-profiler

ICC står för International Color Consortium. En ICC profil är en uppsättning data som kännetecknar en färginmatnings- eller utmatningsenhet. Profilerna beskriver vanligtvis färgattributen för en viss enhet genom att definiera mappningen mellan enhetskällan och ett profilanslutningsutrymme.

Enkelt uttryckt kan varje enhet som visar färg tilldelas en uppsättning profiler, och dessa profiler definierar färgomfånget som ska visas av dessa enheter.

Oj. Det var krångligt förklarat. Hur kan vi översätta detta till utskrifter och varför en ICC profil från papperstillverkaren är så viktigt för utskriften.

ICC profiler behövs av alla som använder olika enheter för att visa samma fil. Utan dem kommer dina färger och bilder att förändras mellan digitala enheter och skrivare.

Enkelt sagt så vill du att din utskrivna bild ska likna den bild du ser på skärmen.
När vi köper in ett papper från en leverantör så laddar vi även hem rätt ICC profil för aktuell skrivare.

Det betyder att tillverkaren av papperet har skapat en ICC profil som är kalibrerad med den skrivare du ska använda. Detta ökan chansen att bilden du ser på skärmen kommer se ungefär lika ut på papperet. Detta är såklart inte med 100% säkerhet. Ögat kommer alltid att se skillnader.

Det finns flera sätt att fixa till detta och skärmkalibrering är en. En annan är att testa sig fram med olika skärminställningar och när utskriften liknar bilden på skärmen är det rätt.

Glöm inte att en skärm är belyst. En bild på ett papper är inte det. Det kommer alltid att skilja sig men man kan komma väldigt nära.